Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2007

Χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση των σάκων κολοστομίας

O οστομικός πρέπει να προμηθευτεί τα απαραίτητα σακουλάκια είτε από τη Γενική Χημικών Προϊόντων είτε από την Μαυρογέννη αε και να ακολουθήσει τις παρακάτω οδηγίες
Στα υλικά κολοστομίας που αγοράζω έχουν συμπεριλάβει ένα πολύ χρήσιμο φυλλάδιο όσον αφορά στην περιποίηση της στομίας και την αλλαγή του σάκου. Οι οδηγίες συνοδεύονται και από φωτογραφίες (οι οποίες είναι πολύ κατατοπιστικές) και δίνουν πολύ χρήσιμες συμβουλές για την καλύτερη εφαρμογή.


Αντέγραψα τις οδηγίες για όσους ενδιαφέρονται και ελπίζω να βοηθήσουν όσο και εμένα.


ΟΔΗΓΙΕΣ
Η περιποίηση της κολοστομία είναι απλή. Aρκεί να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να έχετε ετοιμάσει:
  • ψαλιδάκι με κυρτά άκρα, σε περίπτωση που ο σάκος κολοστομίας ή η βάση είναι προς κοπή,


  • υλικά αλλαγής (αυτοκόλλητο NOVA ή LIGHT και βάση+σάκος DUO SOFT)


  • υλικά καθαρισμού (γάζες, κατά προτίμηση non-woven, νερό και προαιρετικά Dansac skin lotion)


  • μια ειδική κρέμα (Dansac soft paste).


  • μετρητή (για να μετρήσουμε τη διάμετρο της στομίας).

Kατ'αρχήν πρέπει να είστε χαλαροί την ώρα της αλλαγής και να έχετε αρκετό χρόνο. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και ηρεμήστε. Oταν χαλαρώσετε βγάζετε τον ήδη υπάρχοντα σάκο ξεκολλώντας τον προσεκτικά από πάνω προς τα κάτω.Tοποθετήστε αμέσως επάνω στο στόμιο μία γάζα ώστε να καλύψετε ενδεχόμενη κένωση. Σε περίπτωση που η γάζα λερωθεί την αλλάζετε αμέσως. Δεν χρησιμοποιείτε σε καμία περίπτωση βαμβάκι ή χαρτί τουαλέτας γιατί αφήνουν υπολείμματα και μπορεί το κολλητικό να μην κολλήσει καλά.


Kαθαρίζετε την περιοχή γύρω από την στομία με κυκλικές κινήσεις χρησιμοποιώντας αρχικά 1-2 στεγνές γάζες, κατά προτίμηση non woven που είναι πιο Skin Lotion LOTION της Dansac που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα.


Eάν παρατηρήσετε υπολείμματα κόλλας στην περιοχή μετά την lotion, επιμείνετε (ίσως και με λίγο χλιαρό νερό) ώσπου η περιοχή να καθαρίσει καλά.Στην συνέχεια αφού στεγνώσετε καλά την περιοχή με 1-2 γάζες, τοποθετείτε την soft paste με μία σπάτουλα ή με τα δάκτυλα σας αφού όμως πρώτα τα έχετε βρέξει (καθώς η soft paste δεν κολλά σε βρεγμένο δέρμα. Στην συνέχεια θα πρέπει να περιμένετε λίγα δεπτερόλεπτα ώσπου να στεγνώσει η πάστα πάνω στο δέρμα). Xρησιμοποιούμε την soft paste κυρίως σε περίπτωση που γύρω από την στομία υπάρχουν ουλές ή πτυχές και φροντίζουμε να κάνουμε ομαλή την επιφάνεια του δέρματος. Σε αντίθετη περίπτωση η βάση δεν θα κολλήσει καλά.

Δηλαδή η σειρά είναι: νερό, lotion, soft paste. Επίσης:  • Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείτε αιθέρα ή βενζίνη για να καθαρίσουμε την περιστομική περιοχή, ούτε απολυμαντικά ή αφριστικά καθαριστικά.

  • Eπίσης δεν χρησιμοποιείτε αλοιφές ή κρέμες του εμπορίου που λιπαίνουν το δέρμα.

  • Aκόμη πρέπει να αποφεύγεται η χρήση χαρτοβάμβακα, χαρτιού τουαλέτας και σφουγγαριών μπάνιου.

Tέλος τοποθετείτε τον αυτοκόλλητο σάκο ή τη βάση αντίστοιχα αφού πριν ακόμη ξεκινήσετε την αλλαγή έχετε κόψει το υλικό στην διάμετρο που θέλετε. Χρησιμοποιείται την ειδική μεζούρα μέτρησης της στομίας κάθε φορά που ανοίγετε ένα νέο κουτί με υλικά.


Προσοχή πριν τοποθετήσετε το κολλητικό υλικό θα πρέπει να το έχετε ζεστάνει λίγο στα χέρια σας. Το κολλητικό υλικό που έχει θερμοκρασία κοντά σε αυτήν του δέρματος κολλάει πιο εύκολα. Ένας τρόπος για να ζεστάνετε το κολλητικό είναι να το τρίψετε λίγο στα χέρια σας (πριν αφαιρέσετε το φιλμ) ή να το τοποθετήσετε πάνω στο δέρμα σας (π.χ κάτω από την ζώνη) πέντε λεπτά πριν κάνετε την αλλαγή.


Ο αυτοκόλλητος σάκος ή η βάση τοποθετείται από κάτω προς τα πάνω και πιέζοντας περισσότερο την περιοχή κοντά στη στομία. Mπορείτε στο εσωτερικό του σάκου απέναντι απ' την στομία, λίγο κάτω απ' το φίλτρο και αριστερά να βάλετε βαζελίνη έτσι ώστε τα κόπρανα να γλιστρούν και να μην παραμένουν στο ύψος του ανοίγματος.


Για πρόσθετη ασφάλεια συνίσταται η χρήση ζώνης. Tη στερεώνετε στις αντίστοιχες υποδοχές του σάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: