Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού




Η διαδικασία της ούρησης περιλαμβάνει το συντονισμό ανάμεσα στην κύστη και στους σφιγκτήρες μυς, καθώς και ένα λειτουργικό νευρικό σύστημα. Όταν η κύστη είναι γεμάτη, στέλνονται νευρικές ώσεις στο τμήμα αυτό του νωτιαίου μυελού και μετά στον εγκέφαλο για να επικοινωνήσουν το ότι η κύστη είναι πλήρης. Ένα υγιές νευρικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για ένα σωστό συντονισμό αυτής της διαδικασίας.  Νευρογενής κύστη σημαίνει δυσλειτουργία της κύστης που μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ή επίσχεση, εξαιτίας νευρολογικών διαταραχών. Τα αίτια της νευρογενούς κύστης μπορεί να προέρχονται από κακώσεις νωτιαίου μυελού.

Ο νωτιαίος μυελός αποτελεί τμήμα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) και μαζί με τον εγκέφαλο ελέγχουν όλες τις σωματικές λειτουργίες και μεταξύ αυτών την κίνηση και την συμπεριφορά. Ο νωτιαίος μυελός αποτελεί μία ζωτικής σημασίας γέφυρα μεταξύ του εγκέφαλου και του υπόλοιπου οργανισμού. Σε περιπτώσεις κακώσεων του νωτιαίου μυελού η αισθητικότητα και η κίνηση είναι πιθανό να επηρεαστούν ακόμα και να χαθούν μόνιμα.




Οι κακώσεις νωτιαίου μυελού είναι ένας ευρύτερος όρος ο οποίος αναφέρεται σε βλάβες στον νωτιαίο μυελό. Στις περισσότερες περιπτώσεις κακώσεων νωτιαίου μυελού προκαλείται ως έναν βαθμό μόνιμη αναπηρία ή απώλεια της αισθητικότητας σε σημεία του σώματος που βρίσκονται κάτω από το ύψος της βλάβης. Το ποσοστό αναπηρίας εξαρτάται από την έκταση και από το ακριβές σημείο της κάκωσης. 
Οι κακώσεις νωτιαίου μυελού χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:
  • Πλήρης βλάβη: δεν υπάρχει εκούσια κίνηση ή αισθητικότητα από το ύψος της κάκωσης και κάτω.
  • Ατελής βλάβη: υπάρχει κάποια αισθητικότητα από το σημείο της κάκωσης και κάτω.
  • Τετραπληγία: τα περισσότερα όργανα και τα 4 άκρα παρουσιάζουν παράλυση.
  • Παραπληγία: πλήρης ή ατελής παράλυση των κάτω άκρων και μερικές φορές οργάνων του σώματος αλλά όχι παράλυση των άνω άκρων. 
Τόσο η ακράτεια όσο και η επίσχεση είναι συμπτώματα των ανωτέρων κακώσεων τα οποία μπορεί να τα διαχειριστεί ο ασθενής με την χρήση του κατάλληλου τύπου καθετήρα που θα συστήσει ο θεράπων ιατρός.

Οι ασθενείς τέτοιων περιπτώσεων μπορούν να ενημερωθούν και να εξυπηρετηθούν άμεσα από την Γενική Χημικών Προϊόντων, καλώντας όλο το 24ωρο στο 210-6203000!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: