Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Στομία

Στομία

Αναφέρεται στη δημιουργία απευθείας επικοινωνίας της κοιλότητας ενός κοίλου σπλάχνου με το δέρμα χειρουργικώς ή ενδοσκοπικώς, η οποία φυσικά εξυπηρετεί κάποιο σκοπό.
Το σπλάχνο αυτό μπορεί να είναι:
Κόλον: κολοστομία
Ειλεός: ειλεοστομία
Νήστιδα: νηστιδοστομία
Στόμαχος: γαστροστομία
Ουρητήρας: ουρητηροστομία
Νεφρός: νεφροστομία
Ουροδόχος κύστη: κυστεοστομία
Χοληδόχος κύστη: χολοκυστοστομία, κ.α.
Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στη χειρουργική του εντέρου, οι στομίες που απαντώνται στην πράξη είναι η κολοστομία και η ειλεο ή νηστιδοστομία.
Κολοστομία είναι η εξωτερίκευση τμήματος του κόλου στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, γνωστή και ως “παρά φύση έδρα ”. Ανάλογα με το τμήμα διακρίνεται σε τυφλοστομία, εγκαρσιοστομία, σιγμοειδοστομία.
Ειλεοστομία είναι η εξωτερίκευση του τελικού τμήματος του ειλεού, ενώ νηστιδοστομία αυτή της νήστιδας και συνήθως διενεργείται για λόγους σίτισης.

ΛΟΓΟΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΜΙΑΣ
Ι. Παράκαμψη του περιεχομένου του εντέρου σε περιπτώσεις, που το περιφερικό του τμήμα είναι αποφραγμένο ή κατεστραμμένο.
ΙΙ. Μόνιμη έδρα αποβολής κοπράνων επί αφαίρεσης του πρωκτού (πχ. καρκίνος).
ΙΙΙ. Προσωρινή στομία παράκαμψης των κοπράνων για την αποφυγή διέλευσης αυτών διά τμήματος του εντέρου που έχει επανασυνδεθεί χειρουργικά (αναστομωθεί) και κατά συνέπεια την αποφυγή διαφυγής των κοπράνων εντός της κοιλίας. Σε δεύτερο χρόνο, μετά πάροδο 3-6 μηνών απανασυγκλείεται.
IV. Περιστασιακά για την αντιμετώπιση σοβαρής εμμένουσας δυσκοιλιότητας.
V. Προσωρινά για την πλήρη παράκαμψη των κοπράνων και την αποφυγή διέλευσής τους από περιοχές με βαριά στοιχεία φλεγμονής, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την αποκατάστασή τους (πχ. περιεδρικά συρίγγια, νόσος Crohn).

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΛΟΣΤΟΜΙΑΣ Ή ΕΙΛΕΟΣΤΟΜΙΑΣ;
Η κολοστομία αποτελεί οδός αποβολής συνήθως μικρής ποσότητας ημίσκληρων κοπράνων, η οποία εύκολα αποθηκεύεται εντός ενός σάκου κολοστομίας. Από την άλλη το περιεχόμενο είναι δύσοσμο, η δε χειρουργική σύγκλειση της στομίας απαιτεί μείζων χειρουργείο, το οποίο δε από μόνο του ενέχει τον κίνδυνο αναστομωτικής διαφυγής.
Από την ειλεοστομία καθημερινά αποβάλλεται μεγάλη ποσότητα υδαρούς, αλλά όχι δύσοσμου περιεχομένου, το οποίο όμως συχνά προκαλεί έντονη δερματίτιδα και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για τον ασθενή. Συχνά επίσης η μαζική απώλεια υγρών από την ειλεοστομία επιφέρει αφυδάτωση ή κι επικίνδυνη απώλεια ηλεκτρολυτών. Όμως η τελική σύγκλειση της ειλεοστομίας ενέχει μικρό κίνδυνο διαφυγής και κατά κανόνα επιτυγχάνεται με μια μικρή επέμβαση. Η πλειονότητα των χειρουργών προτιμά την ειλεοστομία έναντι της κολοστομίας.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟΜΙΑΣ
·       Πρόπτωση - Κήλη παρά τη στομία: διορθώνεται μόνο χειρουργικά με χρήση πλέγματος.


·       Στένωση: απαιτεί χειρουργική ανακατασκευή.

·       Εμβύθιση: απαιτεί χειρουργική ανακατασκευή.
·       Απόστημα - συρίγγιο παρά τη στομία: απαιτεί παροχέτευση.
·       Διάρροια: συνήθως ελέγχεται με λήψη υψηλών δόσεων λοραπαμίδης και κωδεΐνης. Έξι βδομάδες μετά την εγκατάσταση της στομίας η αποβαλλόμενη ποσότητα μειώνεται.
·       Εντερική απόφραξη: οφείλεται σε συμφύσεις και όχι σπάνια απαιτείται επέμβαση.
·       Δερματίτιδα: αντιμετωπίζεται με τη χρήση τοπικών κρεμών κι εφαρμογή ειδικών σάκων ειλεοστομίας.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Η διενέργεια μίας στομίας επιφέρει αναμφισβήτητα ένα ψυχολογικό σοκ στον ασθενή. Ωστόσο επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν, ότι το σοκ αυτό είναι προσωρινό, οι ασθενείς σύντομα το αντιπαρέρχονται, η δε ποιότητα της ζωής τους αξιολογείται το ίδιο καλή όσο και πριν το χειρουργείο. Παραμένει ενοχλητική η εικόνα του σώματος, σε βαθμό που ποικίλει από άτομο σε άτομο, ενίοτε δε χρήζει ψυχολογική υποστήριξη.
Έμπρακτη απόδειξη της αποδοχής από μέρους του ασθενούς της στομίας, αποτελεί το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών μετά την πάροδο του τριμήνου προτιμούν την παραμονή από τη σύγκλειση της στομίας!
Ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στη μετέπειτα καλή ποιότητα της ζωής αυτών των ασθενών κρίνεται η υπηρεσία της ειδικής νοσηλευτικής φροντίδας από εξειδικευμένο άτομο (stoma therapist nurse), το οποίο διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή προσαρμογή στη στομία (προεγχειρητική μελέτη της ακριβούς θέσης της, μετεγχειρητική εκπαίδευση στη χρήση ειδικών ταπών και διενέργειας ενεμάτων, κ.α.)
Δρ. Μητρόπαπας
Ο Χειρουργός Γιώργος Ν. Μητρόπαπας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Μαΐου 1970. Αποφοίτησε αριστούχος από το 2ο Λύκειο Χαϊδαρίου το 1988, όταν εισήχθη με εισιτήριες-πανελλαδικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Το 1995 υπηρέτησε το Αγροτικό του Ιατρείο στο Κ.Υ Ακράτας και κατόπιν τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 1998.
Ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική διατελώντας ειδικευόμενος διαδοχικά σε τρία Γενικά Νοσοκομεία: το Γ.Ν.Ν. Δυτ. Αττικής, το Α.Ο.Ν.Α. “Ο Άγιος Σάββας” και το Γ.Ν.Α “Γ. Γεννηματάς”, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλούς, καταξιωμένους σε Ελλάδα κι εξωτερικό, χειρουργούς και υπό την απρόσκοπτη καθοδήγησή τους, να εκπαιδευτεί σε ολόκληρη την γκάμα των χειρουργικών επεμβάσεων, τόσο της ανοικτής, όσο και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής, απέκτησε και τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκληρώνοντας κι ανακοινώνοντας τη διδακτορική του διατριβή ενώπιον 7μελλούς καθηγητικής επιτροπής το Μάρτιο του 2005.
Στη συνέχεια λαμβάνοντας μετά από ανοικτό γραπτό διαγωνισμό της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Πεπτικού υποτροφία για αναγνωρισμένο κέντρο του εξωτερικού, μετέβη στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο King’s College Hospital, όπου εξειδικεύτηκε στη χειρουργική παθολογία του παχέος εντέρου και του ορθού.
Επιστρέφοντας έκανε έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος, δραστηριοποιούμενος σε διάφορα ιδιωτικά κέντρα των Αθηνών και συνεργαζόμενος με αξιόλογους καθηγητές της ειδικότητάς του. Από τον Ιούνιο του 2007 εργάζεται ως έμμισθος, υπεύθυνος πρωϊνός χειρουργός στο “Mediterraneo Hospital” της Γλυφάδας, ενώ παράλληλα διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο στην περιοχή.
Ένας δεύτερος τομέας στον οποίο εξειδικεύτηκε, τόσο κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, όσο και μετέπειτα, λαμβάνοντας συμμετοχή σε πλήθος σεμιναρίων με πρακτική εξάσκηση σε ζώντες ιστούς σε φημισμένα κέντρα της Ευρώπης -Μονπελιέ, Στρασβούργο- είναι η Λαπαροσκοπική χειρουργική.
Όλα αυτά τα χρόνια, ως οποιοσδήποτε συνεπής επιστήμονας οφείλει, δεν παραλείπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο γνωστικό του αντικείμενο, λαμβάνοντας μέρος σε πλήθος μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων και παρακολουθώντας σημαντικό αριθμό συνεδρίων σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Σημαντικός δε είναι και ο αριθμός των ανακοινώσεων του-προφορικών κι αναρτημένων- στα εν λόγω συνέδρια, όπως και των δημοσιεύσεων του σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: