Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Συνεχίστε με την καθημερινότητα σας B μερος

Ελεύθερος χρόνος και αθλητισμόςΜπορείτε μετά τον μετεγχειρητικό χρόνο ανάρρωσης να ξαναρχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η στομία δεν σας εμποδίζει από το να αθληθείτε και να είστε δραστήριοι. Η ελαφριά άθληση όπως είναι το βάδισμα, η ελαφριά γυμναστική, το τένις, ο χορός, η ποδηλασία και το κολύμπι μπορούν να συνεχιστούν χωρίς προβλήματα. Για πιο έντονες αθλητικές δραστηριότητες καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Να θυμάστε πάντως ότι ακόμη και η ελαφριά άθληση (όπως το βάδισμα) είναι καλή άσκηση για την καρδιά σας, τους μύες σας, τα πνευμόνια σας και το σώμα σας συνολικά.

ΡούχαΤις πρώτες εβδομάδες μετά την έξοδο σας από το νοσοκομείο καλό είναι να φοράτε ρούχα χαλαρά στην περιοχή της κοιλιάς. Σε μερικές όμως εβδομάδες μπορείτε να φορέσετε και πάλι τα συνηθισμένα σας ρούχα. Τα σύγχρονα υλικά στομίας είναι ιδιαίτερα διακριτικά.
Τα ελαστικά ρούχα δεν θα βλάψουν την στομία σας ούτε θα εμποδίσουν την λειτουργία του εντέρου. Εάν η ζώνη σας πέφτει ακριβώς πάνω στην στομία καλό είναι να αποφεύγεται. Οι τιράντες είναι μια καλή εναλλακτική.

Μπάνιο και κολύμπιΗ υγιεινή της περιστομικής περιοχής είναι πολύ σημαντική. Μπορείτε να κάνετε ντους με τον σάκο ή χωρίς αυτόν. Εάν επιλέξετε να κάνετε ντους χωρίς τον σάκο να γνωρίζετε ότι το νερό δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην στομία σας, αντίθετα μάλιστα το περιστομικό δέρμα θα καθαρίσει καλά.. Μετά το μπάνιο εφαρμόστε τον καινούργιο σας σάκο αφού στεγνώσετε καλά την περιοχή. Εάν πάλι επιλέξετε να κάνετε ντους με τον σάκο σας θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά αυτοκόλλητα που καλύπτουν το φίλτρο εξωτερικά. Τα αυτοκόλλητα αυτά περιλαμβάνονται σε όλες τις συσκευασίες με υλικά κολοστομίας και σκοπό έχουν να προστατέψουν το φίλτρο από το νερό.
Εάν φοράτε βάση και σάκο, ο σάκος πρέπει να είναι κουμπωμένος πάνω στην βάση όταν κάνετε ντους, διαφορετικά το νερό που θα εισχωρήσει κάτω από την βάση- περιμετρικά της στομίας- και μπορεί να ξεκολλήσει το κολλητικό υλικό.
Καλό είναι τέλος να μην χρησιμοποιήσετε σαπούνι ή κάποια ενυδατική κρέμα γύρω από το στόμιο καθώς μπορούν να μειώσουν την απόδοση του κολλητικού υλικού.
Εάν θέλετε να κάνετε μπάνιο στην θάλασσα, μπορείτε. Απλά για λόγους υγιεινής θα πρέπει να φοράτε σάκο ή κάλυμμα στομίας όταν κολυμπάτε στη θάλασσα ή σε πισίνα.
ΤαξίδιαΗ στομία δεν σας εμποδίζει από τα ταξίδια, για αναψυχή ή επαγγελματικά. Πολλοί οστομικοί ταξιδεύουν συχνά.
Εάν φύγετε για ταξίδι στο εξωτερικό καλό είναι να συμβουλευτείτε και το γιατρό σας, να έχετε μαζί σας αρκετά υλικά ώστε να σας διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Εάν ταξιδέψετε σε θερμά κλίματα θα χρειαστείτε περισσότερους σάκους και προϊόντα περιποίησης γιατί ιδρώνετε. Να διατηρείτε πάντα τα υλικά σε δροσερό μέρος.
Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο πάρτε κάποια υλικά μαζί σας καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να χαθούν οι αποσκευές σας. Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα όταν περνάτε από το τελωνείο καλό είναι να έχετε μαζί σας σημείωμα γιατρού που να αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας υλικά για την στομία σας.
Εάν ταξιδέψετε σε ξένη χώρα καλό είναι να πίνετε και να πλένετε τα δόντια σας μόνο εμφιαλωμένο νερό ώστε να αποφύγετε πιθανότητα διάρροιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: