Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

Συνεχίστε με την καθημερινότητα σας Α μερος

Η ζωή σας εξακολουθεί να κυλά κανονικά. Πρέπει να απαλλαγείτε από την ιδέα ότι είστε υποχρεωμένοι να ζείτε αλλιώς.Μοναδική διαφορά: πρέπει να συνηθίστε ότι οι κενώσεις σας δεν μπορούν να ρυθμίζονται πια τόσο καλά από εσάς.Όλα τα άλλα: επάγγελμα, σπορ, ταξίδια, κοινωνική ζωή, σεξ, συνεχίζονται όλα όπως και πριν.
Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στη θέση σας και έχουν νοιώσει τους ίδιους φόβους με εσάς. Κι όμως έχουν αναρρώσει πλήρως και συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς να ενοχλούνται τόσο αυτοί όσο και οι άλλοι γύρω τους.

ΕπάγγελμαΣε γενικές γραμμές μπορείτε να ξαναρχίσετε την συνήθη σας εργασία. Όπως συμβαίνει με όλες τις σοβαρές επεμβάσεις θα χρειαστεί κάποιος χρόνος να ξαναβρείτε τις δυνάμεις σας. Ο χρόνος ανάρρωσης θα καθοριστεί βεβαίως από τον θεράποντα γιατρό σας.
Εάν η δραστηριότητα σας είναι συνδεδεμένη με ανύψωση ή τράβηγμα βαρών τότε πρέπει να συζητήσετε γι' αυτό με το γιατρό σας.
Τα σημερινά μοντέρνα βοηθήματα δεν διακρίνονται κάτω από τα ρούχα, είναι αθόρυβα και δεν μυρίζουν επομένως η στομία δεν θα αποτελέσει πρόβλημα στην εργασία σας.

ΔιατροφήΒασικό δόγμα για κάθε στομία είναι: "μην αφήνετε να σας κόψουν την όρεξη"
Η διατροφή πρέπει να είναι απόλαυση. Το σώμα μας χρειάζεται μια πλήρη σειρά από διαφορετικά είδη τροφών για καλύτερη υγεία.
Η αφαίρεση τμήματος του εντέρου και η δημιουργία στομίας δεν οδηγούν σε έλλειψη ή διαταραχή στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Επομένως δεν απαιτούνται συμπληρώματα διατροφής ή βιταμίνες, εκτός και αν χρειάζονται για γενικότερους λόγους υγείας.
Τα άτομα με ειλεοστομία πρέπει να έχουν μια πλούσια σε υγρά διατροφή για να αναπληρώνουν την απώλεια των υγρών.
Όταν παρουσιάζονται πόνοι στην κοιλιά σε συνδυασμό με δυσκοιλιότητα ή εμετό πρέπει απαραιτήτως να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Προβλήματα με το έντερο μπορεί να έχετε από συναισθηματική πίεση, μετά από ένα ταξίδι και γενικά σε καταστάσεις που δεν έχουν σχέση με την δίαιτα σας ή με την πάθηση για την οποία χειρουργηθήκατε. Ειδικό διαιτολόγιο για τους οστομικούς δεν υπάρχει. Ωστόσο αν ακολουθούσατε μια συγκεκριμένη δίαιτα πριν την εγχείρηση (π.χ για διαβητικούς) πρέπει να την συνεχίσετε και μετά. Γενικά θυμηθείτε:
· η στομία σας δουλεύει κανονικά όταν τρώτε κανονικά
· η διατροφή σας πρέπει να είναι μετρημένη και πλούσια σε ποικιλία
· δεν αποφεύγετε την λειτουργία του εντέρου αν δεν τρώτε τίποτα, το μόνο που δημιουργείτε είναι περισσότερα αέρια
· να τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα και χωρίς άγχος
· να μασάτε καλά το φαγητό με κλειστό το στόμα. Μην τρώτε και πίνετε ταυτόχρονα καθώς μπορεί να προκαλέσει αέρια
· προσθέστε νέες διατροφές στο μενού σας σταδιακά ώστε να ανακαλύψετε ποια από όλες σας δημιουργεί πρόβλημα, όπως περισσότερα αέρια ή υδαρείς κενώσεις. Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση φαγητών όπως κρεμμύδια, φασόλια, μπανάνες, αυγά, αεριούχα ποτά, μανιτάρια, λακτόζη (γάλα και τυρί), λάχανα, όσπρια κοκ προκαλούν αυξημένα αέρια και έντονη μυρωδιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: