Είμαστε ομάδα οστομικών που επιθυμούμε να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικές με την πάθηση μας , είτε αυτές είναι επιστημονικές είτε πρακτικές που διευκολύνουν την καθημερινή μας ζωή .
Όποιοι έχουν πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν , είτε είναι με στομία είτε όχι παρακαλούμε θερμά να δημοσιεύσουν τις πληροφορίες τους στο blog μας
Επίσης όποιος αναγνώστης επιθυμεί μπορεί να στείλει απάντηση ώστε σταδιακά να σχηματιστεί ένας γόνιμος διάλογος.
Ας δούμε λοιπόν τι είναι η στομία και ποια είναι η καθημερινότητα του οστομικού
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η (κολο)στομία είναι χειρουργικός όρος που σημαίνει την εκτροπή της αποχετευτικής οδού του πεπτικού σωλήνα.
Κατά την (κολο)στομία τα κόπρανα δε βγαίνουν πια από τον πρωκτό αλλά από κάποιο, ενδιάμεσο, σημείο τους παχεός εντέρου, κατά προτίμηση όσο γίνεται πιο κοντά προς το ορθό, που εκβάλλει δια του κοιλιακού τοιχώματος. Για αυτόν το σκοπό διανοίγεται και δημιουργείται ένα νέο, "παρά φύση", στόμιο απ' όπου, στο εξής, θα εξασφαλίζεται η τελική αποχετευτική λειτουργία του εντέρου.
Ο ρόλος μιας κολοστομίας μπορεί να είναι προστατευτικός, όταν υπάρχει κάποια επισφαλής αναστόμωση, ή θεραπευτικός, όταν υπάρχει παθολογική κατάσταση (π.χ. καρκίνος) η οποία δεν επιτρέπει τη διέλευση των κοπράνων δι' αυτής. Τέλος, μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση, όπως π.χ. όταν έχει εκταμεί ο πρωκτός.
Υπάρχουν δύο ειδών κολοστομίες: η τελική και η δίκανος. Για κάθε μέθοδο υπάρχει η συγκεκριμένη ένδειξη και, κάθε φορά, η επιλογή του αν πρέπει να γίνει τελική ή δίκανος κολοστομία εξαρτάται από το λόγο για τον οποίο γίνεται.
Αυτό σημαίνει ότι στο σημείο που έχει κριθεί ότι υπάρχει η σχετική ένδειξη, είτε διότι το περιφερικό έντερο έχει αφαιρεθεί, είτε διότι έχει γίνει πλήρης διατομή του παχέος εντέρου και σύγκλειση του περιφερικού τμήματος, το έντερο εκβάλλει προς τα έξω τελικώς. Στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα βλέπουμε ένα στόμιο να παριστά την έξοδο του εντέρου.
Σε αυτήν την περίπτωση, η κολοστομία γίνεται σε, όποιο κριθεί σκόπιμο, σημείο του παχέος εντέρου, με έλξη του εντέρου προς τα έξω, ενώ παραμένει, σε συνέχεια, το περιφερικό τμήμα του. Έτσι, όταν διανοιγεί το τμήμα που έχει εξωτερικευθεί θα βλέπουμε δύο στόμια, σαν δίκανο όπλο: ένα το οποίο αντιπροσωπεύει την αποχέτευση του κεντρικού τμήματος, και είναι ουσιαστικά το αποχετευτικό στόμιο του πεπτικού σωλήνα, και το άλλο το οποίο οδηγεί στο περιφερικό τμήμα. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της κολοστομίας, έναντι της τελικής, είναι ότι συγκλείεται πολύ πιο εύκολα, ενώ εφαρμόζεται και πιο εύκολα όταν γίνεται ως ανεξάρτητη εγχείρηση.
Ο οστομικός πρέπει λοιπόν να προμηθευτεί τα απαραίτητα σακουλάκια είτε από τη Γενική Χημικών Προϊόντων είτε από την Μαυρογέννη αε .και να τα χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού . Υπάρχουν ακόμη πολλά βοηθητικά υλικά για ειδικές περιπτώσεις
Σε επόμενο άρθρο μας θα περιγράψουμε την καθημερινότητα του οστομικού – πως προμηθεύεται υλικά – από που – πως τα ελέγχει – πως τα εγκρίνει στο ταμείο του – ειδικά τώρα – μετά τις πρόσφατες αλλαγές
Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου